Edukacija “Pisanje projekata”

U okviru projekta "1 kvadratni kilometar obrazovanja", 21 i 22. septembra 2023. godine, u Tuzli je organizovana edukacija na temu "Pisanje projekata". Edukaciji je prisustvovalo 26 predstavnika/ca ustanova i organizacija koje su dio obrazovnih mreža u 6 kvadratnih kilometara obrazovanja Tuzlanskog kantona: Zavod za javno zdravstvo TK, JU Odgojni centar TK, IC Lotos Tuzla, Ekološko udruženje "Za naš ljepši grad" Živinice, JU "Naše dijete" Tuzla i Privatna predškolska ustanova "Aladin".

Edukaciji su prisustvovali/e i predstavnici/ce osnovnih škola uključenih u projekat koji/e su u uvodnom dijelu predložili/e prioritetne oblasti iz akcionog plana obrazovne mreže na kojima bi se trebalo raditi u predstojećem periodu.

Cilj edukacije je bio osposobiti učesnike/ce za pisanje projekata i izraditi prijedloge projekata koje će partneri u saradnji sa drugim partnerima i osnovnim školama provoditi u predstojećem periodu uz konsultativnu i finansijsku podršku MIOS-a Tuzla.

Edukaciju je vodio Valdet Peštalić, konsultant za institucionalni i organizacijski razvoj.

Edukacija je rezultirala izradom nekoliko projektnih ideja koje će se provoditi u predstojećem periodu, a koje su utemeljene na izazovima s kojima se djeca na području određenog kvadratnoh kilometra obrazovanja susreću u odgojno-obrazovnom procesu.

Naredni korak je povratak u matične organizaciije, dogovor sa menadžemntom i odabranim partnerima, dorada projektnih prijedloga i implementacija.

Edukacija je organizovana kao odgovor na iskazanu potrebu od strane predstavnika/ca partnerskih ustanova i organizacija za temu "Pisanje projekata". Ovo je jedan od načina kako podržavamo i gradimo sistemsku podršku za djecu u odgojno-obrazovnom procesu.

Projekat provodi Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla u saradnji sa 6 osnovnih škola TK. Osnovne škole uključene u projekat su JU OŠ “Kreka”, JU OŠ “Miladije”, JU OŠ “Kiseljak”, JU OŠ “Živinice Gornje”, JU Prva osnovna škola Živinice i JU OŠ “Đurđevik”.

Projekat je finansijski podržan od strane Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Njemačka, Freudenberg fondacije, Njemačka i Međunarodnog udruženja “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *