Razvijanje nastavnih praksi čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti

U Sarajevu, Bosna i Hercegovina, predstavnici/ce 6 osnovnih škola uključenih u projekat "1 kvadratni kilometar obrazovanja" su u periodu od 28 - 30. novembra 2023. godine učestvovali/e u značajnom događaju - edukaciji posvećenoj razvijanju čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti socio-ekonomski marginaliziranih učenika. Ova inicijativa, koju je organizovalo Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole" Tuzla, ima za cilj pružiti nastavnicima/ama alate i strategije kako bi bolje podržali obrazovanje učenika/ca koji/e dolaze iz socio-ekonomski izazovnih okolnosti.

Edukacija je okupila 27 učesnika/ca, predstavnike/ce menadžmenta, nastavnog osoblja i stručne saradnike/ce osnovnih škola Tuzlanskog kantona, te je bila fokusirana na razvoj ključnih vještina među učenicima/ama koji se suočavaju s ekonomskim izazovima.

"Radujem se aktivnostima sa MIOS-om" - izjavila je jedna od učesnica.
"Zanimljive su nam prakse koje razvijamo sa MIOS-om" - izjava jedne od učesnica.

Tokom tri dana rada, učesnici/ce su imali/e priliku učestvovati u različitim radionicama, predavanjima i interaktivnim grupnim aktivnostima koje su osmišljene kako bi učesnicima/ama pružili alate koji će im pomoći u prilagođavanju nastave potrebama svakog pojedinog/pojedine učenika/ce. Naglasak je bio stavljen na inkluzivne metode poučavanja koje će omogućiti učenicima/ama da razvijaju svoje vještine neovisno o socio-ekonomskom statusu.

Edukacija je također poticala razmjenu iskustava među nastavnicima, kako bi se stvorila zajednica podrške i saradnje. Ovo je ključno kako bi se poboljšala kvaliteta nastave i pružila podrška učenicima/ama koji/e se suočavaju s dodatnim izazovima.

Ova edukacija predstavlja korak prema stvaranju inkluzivnog obrazovnog sustava koji osigurava jednake šanse za sve učenike/ce, bez obzira na njihov socio-ekonomski položaj. Učesnici/ce su se vratili/e u svoje učionice s novim znanjima i motivacijom kako bi pridonijeli boljoj budućnosti svojih učenika/ca.

Edukacija je realizovana u okviru projekta "1 kvadratni kilometar obrazovanja". Projekat provodi Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla u saradnji sa 6 osnovnih škola TK. Osnovne škole uključene u projekat su JU OŠ “Kreka”, JU OŠ “Miladije”, JU OŠ “Kiseljak”, JU OŠ “Živinice Gornje”, JU Prva osnovna škola Živinice i JU OŠ “Đurđevik”.

Projekat je finansijski podržan od strane Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Njemačka, Freudenberg fondacije, Njemačka i Međunarodnog udruženja “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *