RAZVIJANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA NASTAVNIKA/CA JU PRVA OSNOVNA ŠKOLA ŽIVINICE

Na osnovu iskazanog interesa od strane kolektiva JU Prva osnovna škola Živinice, Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla organizuje edukacijski program za kolektiv škole na temu “Razvoj digitalnih kompetencija nastavnog osoblja”.

Edukacijski program se sastoji od ukupno tri modula edukacije, a u ponedjeljak, 26.06.2023. godine, u prostorijama JU Prva osnovna škola u Živinicama, održan je I modul edukacije na temu “Digitalne kompetencije nastavnika/ca”.

Teme kojima smo se bavili tokom I modula edukacije su bile:
• Tehnološki poboljšan nastavni proces;
• Digitalne kompetencije nastavnika/ca i učenika/ca;
• Digitalizacija u školi.

Na ovaj način želimo dati doprinos u jačanju digitalnih kompetencija nastavnog osoblja kako bi mogli koristiti digitalna rješenja u tehnološki poboljšanoj nastavi

Na osnovu evaluacije digitalnih kompetencija, nastavnici/ce su odabrali jednu od ukupno 6 digitalnih kompetencija koju žele razvijati u narednom periodu i shodno tome kreirali akcioni plan razvoja.

Naredni korak je integracija plana u godišnji plan rada škole za novu školsku godine i realizacija planiranih aktivnosti.

II modul edukacije, a tokom kojeg će nastavnici imati priliku da usavršavaju svoje kompetencije u oblasti primjene konkretnih digitalnih alata u nastavi i radu sa kolegama/icama će se održati u augustu 2023. godine.

Edukacijski program “Digitalne kompetencije nastavnika/ca” Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla provodi u saradnji i uz saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *