POZIV ZA RODITELJE I UČENIKE/CE ZA „LJETO UZ ČITANJE“

Poštovani/e roditelji i učenici/ce,

za vas je još jedna uspješno završena školska godina. Čestitamo.

Ljetni raspust je pred vama i idealna prilika za malu pustolovinu u svijet knjige. Svaki dan, prilika je za novu pustolovinu.

U nastavku sa vama dijelimo detalje.

Znajući da čitanje utiče na razvijanje vještina razumijevanja svijeta koji nas okružuje, te je usko vezano s učenjem, nameće nam se važnost stvaranja i razvijanja novih čitatelja, koji svojim čitateljskim iskustvom mogu spretnije odgovoriti na izazove savremenog doba. Veliki je izazov učiniti djeci čitanje privlačnim, te potaknuti učenike/ce da čitaju iz užitka, a ne zato što moraju. Nažalost, nema čarobnog štapića kojim bismo to lako riješili.

Shodno tome, pripremili smo poziv za stvaranje novih čitatelja i razvijanje čitalačke pismenosti pod nazivom "Ljeto uz čitanje", a kako bismo pridobili djecu da što više čitaju i upoznaju različite pisce i knjige. Veliki je uspjeh „stvoriti“ čitatelja koji umije čitati i kritički promišljati o pročitanom.

Krenimo!

 

POZIV ZA UČENIKE/CE 

"OLIMPIJADA ČITANJA"

Koji/e učenici/ce mogu učestvovati?

Svi/e učenici/ce osnovnih škola Tuzlanskog kantona mogu učestvovati u "Olimpijadi čitanja".

Kako učestvovati u "Olimpijadi čitanja"?

Dragi/e učenici/ce, 

  • tokom ljetnog raspusta, po vlastitom izboru, pročitajte što veći broj knjiga;
  • nastojite sa roditeljima ili samostalno posjetiti gradsku biblioteku;
  • istražite mogućnosti koje nudi gradska biblioteka, učlanite se i posudite knjigu za čitanje;
  • dok čitate, vodite dnevnik čitanja i uređujte po vlastitoj želji.

Pripremili smo prijedlog dnvenika čitanja koji možete koristiti i uređivati.

Čitajući knjige s vremenom ćete uvidjeti kako bolje pamtite nego prije i lakše zadržavate informacije koje ste pročitali ili čuli. 

Uživite se u knjigu koja vas zanima i opušta,  prepustite se mašti. Ovako ćete u isto vrijeme opustiti mozak, ali i vježbati ga kako biste upili neka nova znanja.

Preuzmite dnevnik čitanja ispod.

POZIV ZA RODITELJE

"LJETNA PUSTOLOVINA KROZ ČITANJE"

Koji/e roditelji mogu učestvovati? Svi roditelji učenika/ca osnovnih škola Tuzlanskog kantona mogu učestvovati.

Kako učestvovati? 10 minuta čitanja omiljene knjige, priče, pjesmice vašem mališanu. Pružite svojim mališanima osjećaj sigurnosti, povjerenja, bliskosti, priliku da razvijaju maštu, vještinu slušanja i prošire vlastiti riječnik.

Ko čita? Neka čitaju i mame i tate, a nakon čitanja razgovarajte o tome šta ste pročitali. Koje riječi vaši mališani nisu razumjeli? Šta im je bilo zanimljivo? Kombinujte, jedan dan čitaju roditelji, a drugi dan mališani. I to je prilika da vaši mališani unaprijede vještine čitanja i razumijevanja pročitanog.

Koje knjige? Koristite knjige koje imate u kući. Možete kupiti knjige, učlaniti se u gradsku biblioteku. Učinite te to sa mališanima i pružite im priliku da sami odaberu knjigu koju ćete čitati. Ili, posudite knjigu od komšije ili prijatelja...

Stvarajte uspomene i zajednički kalendar čitanja sa vašim mališanima. Svaki dan, nakon čitanja markirajte odgovarajuće mjesto u kalendaru i zajedno upišite nepoznate riječi i zanimljivosti.

ČITAJMO, OD 1. JULA DO 31. AUGUSTA 2023. GODINE.

U međuvremenu i nakon ljetnog raspusta, bili bismo radosni i zahvalni, ukoliko biste sa nama dijelili vaša iskustva, kao i fotografije vaših dnevnika i kalendara čitanja. 

Želimo vam uživanje tokom ljetnog raspusta i sretnu pustolovinu čitanja.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *