ODRŽAN WEBINAR: „KRITIČKO MIŠLJENJE I ANGAŽMAN UČENIKA/CA PRI UČENJU NA DALJINU“

Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS Tuzla) tokom mjeseca maja 2020. organizira niz webinara kojima želi podržati prosvjetne radnike/ce osnovnih i srednjih škola. Zatečeni kritičnom promjenom usljed pandemije tj. prelaskom na učenje na daljinu prosvjetni radnici/e su izloženi/e ekstremnoj promjeni u načinu podučavanja. Isto se odnosi na učenike/ce i roditelje.

Teme su kreirane na osnovu iskazanih potreba nastavnog osoblja tokom marta i aprila 2020. god. Prilikom organizacije webinara, u saradnji sa prosvjetnim nastavnicima/ama, polazimo od činjenice da je svako iskustvo vrijedno za učenje i nadogradnju rada samo ako sve posmatramo kao priliku za učenje i osvještavanje vlastitih snaga.

U srijedu, 13. maja 2020. godine održan je webinar na temu “Kritičko mišljenje učenika/ca pri učenju na daljinu”.
Na početku webinara učesnici/e su zajednički istakli/e da tokom webinara žele naučiti nešto novo i podijeliti svoja iskustva.

Tokom webinara smo aktualizirali ključna pitanja:

  • Koji koncept rada i metodološki pristup potiče angažman učenika i učenica pri nastavi na daljinu?
  • Koje metode koristiti kako bi gradili kritičko mišljenje učenika i učenica tokom nastave na daljinu?

Panelistice tokom webinara su bile Azima Biberkić, nastavnica razredne nastave u JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac, Arsena Selić, nastavnica biologije i hemije u JU OŠ “ŽIvinice Gornje” Živinice i Besida Muminović, profesorica ekonomske grupe predmeta u JU Mješovitoj srednjoj školi Teočak. Učesnici/e su tokom izlaganja panelistica imali/e priliku da spoznaju neke od mogućnosti koje pruža nastava i učenje na daljinu kada je u pitanju poticaj i razvoj kritičkog mišljenja kod učenika/ca. Spoznaja takvih prilika je bazirana na iskustvima iz prakse i konkretnim primjerima primjene određenih nastavnih metoda u radu pri učenju i poučavanju na daljinu.

Kada je u pitanju opservirani angažman učenika/ca pri učenju na daljinu, odgovori učesnika/ca su bili raznoliki: neki učenici/e su zainteresovani/e i kreativni/e, kod nekih se primjećuje umor, frustracija, nedostatak koncentracije i motivacije. Kod određenih učenika/ca primjećen je veći angažman i posvećenost u radu.

Jedan od zaključaka tokom webinara se upravo odnosio na to da odgovor na pitanje: ”Koje metode, oblike rada i strategije primjeniti za poticanje kritičkog mišljenja učenika/ca?”, nije jedno i jedino, nego da leži u spektru mogućnosti koje pruža nastava i učenje na daljinu. Prezentacijom primjera iz prakse, učesnici/e su zaključili da je Servisno-Učenje nastavna metoda koja je veoma pogodna za prakticiranje pri poučavanju i učenju na daljinu i koja doprinosi poticaju angažmana učenika/ca i razvoju njihovog kritičkog mišljenja.

Na kraju webinara, učesnici/e su istakli da im je razmjena iskustava bila veoma korisna i da su imali/e priliku da spoznaju primjenjive oblike, metode i alate rada sa učenicima/ama pri poučavanju i učenju na daljinu. Snimak webinara možete pogledati putem linka.

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *